Kékszalag vitorlás verseny - 2005

431 vitorlás, 1961 versenyzővel a fedélzetén. 32-edszer lobog minden hajón kék szalag. Az alap sztori 1934 óta ugyanaz: a tó megkerülése. Az idei „szereposztás” azonban kivételesen izgalmasra sikeredett. Az egyik főszereplő a Lisa nevű vitorlás, minden idők legeredményesebb Kékszalag kormányosával, Litkey Farkassal a fedélzetén.

Legnagyobb ellenfelük az Arcadom nevű hajó, amelynek építője és kormányosa is Soponyai Géza. És minden dráma kelléke a titkos esélyes, a „fekete ló”… a tavalyi második helyezett Szamuráj Jack, Paulovits Géza vezetésével.

2005-ben a tavalyihoz hasonlóan a nézők örömére a Füredi rajttól az egész mezőny a hatalmas, színes hátszélvitorlákkal rohan le a kenesei öbölbe. A menők, köztük a későbbi győztes Lisa már az első bójánál maga mögé utasítja a mezőny egészét. Legnagyobb ellenfelük az Arcadom közvetlen közelről követi a „kis hölgyet” pillanatnyi nyugalmat nem hagyva neki. Mi a Kalandor fedélzetén lassan kinézzük magunknak hasonló tudású, hajójú ellenfeleinket és a mezőny végén fordulva belecsúszunk egy szélcsendes részbe. Idegölő várakozás, aztán Siófoki után újra feltámad a szél. Ekkor még nem tudjuk, néhány órával később azért fogunk imádkozni, enyhüljön végre.

Az éllovasok Badacsonynál teljesen lehúzott nagyvitorlákkal vészelik át a vihart. Az újbóli vitorlahúzás után az Arcadom kerül előre, de sokáig nem élvezheti az előkelő pozíciót, mert a Lisa Györöknél beéri és újra visszaveszi a vezetést. A füredi befutóig ki sem adja kezéből. Mi is lassan beleérünk a viharos zónába és talpig vízhatlanban az elején még élvezzük is az erős szelet, aztán amikor letépi a hátszélvitorlánkat egy ideig szinte az életünkért küzdünk. Csodák csodájára nem csak mi, de a vitorla is sértetlenül megússza. Eközben az egyik 33-as Györöknél egy fuldokló életét menti meg és a vízi mentők érkezéséig fedélzetén tartja az óvatlan fürdőzőt. Pozíciójukat ugyan elvesztik, de Fair Play díjra terjesztik fel a csapatot. Megérdemlik.

302-ikként mi is befutunk. A cél elérve, teljesítettük a távot és így órákkal később a vihar is kellemes emlékké szelídül. Lesz mit mesélni az unokáknak. Azért jövőre beszerzünk néhány profi mentőmellényt.

Itt a füredi kikötőkben a fő téma a verseny, persze mindenkinek más a véleménye, mi, hogyan történt. Abban azért megegyeznek, hogy évek óta nem lehetett ilyen kiélezett küzdelmet látni és a négy perc előnnyel kiharcolt győzelemmel Litkey Farkas megérdemelten írt újra vitorlástörténelmet. A győztes hajó vezetője maga is úgy nyilatkozott a regatta után, hogy nagyon örül annak, végre egy kétesélyes versenyen változatos időjárási körülmények között  igazi „harcban” szerezte meg az első helyet.

Tihany felől még mindig jönnek a hajók, vasárnap reggelig célba érhetnek. Jó szelet nekik!

Papp Gábor
powered by P4IT Kft.